Fakta:.
Pellets
Torrfoder ges till ungar, växande, dräktiga och digivande djur. Vuxna och kastrerade djur går lätt upp i vikt om de inte har stora ytor att röra sig på och man bör därför vara sparsam eller inte ge något alls av pellets.
Det finns en uppsjö olika märken av Pellets. Ett märke kan uppskattas av en uppfödare men ratas av en annan.
Vi ger våra djur Lantmännens Carrier Kanin Pellets vilket har fungerat väldigt bra med friska djur.
obs! Många djuraffärer säljer C-vitaminberikat Pellets. C-vitamin försvinner i kontakt med luft och ljus, dessa pellets har ingen mer C-vitaminmängd en annan pellets.
HÖ
Hö är basfödan och utgör 80% av deras kost och ska alltid finns tillgängligt. Tänk på att höet ska dofta friskt och vara grönt.
Luktar det unket, är dammigt eller fuktigt åk tillbaka till affären och be om en ny påse, det ska heller inte vara för grovt eller finnas för mycket gult hö i påsen.
Vi har fint grönt ängshö till våra djur.
obs! Ge aldrig hö som luktar unket eller är fuktigt, det kan vara mögligt och djuren kan få problem med matsmältningen eller bli sjuka.
Vatten
Det ska alltid finnas fri tillgång till färskt vatten i buren. Använd en vattenflaska så blir det inte smutsigt som i en skål. Byt vatten varje dag, även om det inte är slut. På affären kan man köpa flaskborstar, de är effektiva att göra ren flaskorna med då det lätt bildas alger. Tvätta gärna ur flaskorna ordentligt minst en gång i veckan med grovsalt och varmt vatten som du sedan skakar för att få bort alla algbildning.
obs! Titta till flaskan då och då för att se till att den inte läcker i buren eller är stopp i pipen. Köp då en ny.
C-Vitamin
Marsvin kan inte bilda C-vitamin själva, och behöver tillskott av detta. Det finns massor av c-vitamin berikade grönsaker att ge och bör ges dagligen. Röd paprika, Persilja, Vitkål, Broccoli, Apelsin, Tistlar och Spenat är bara några.
obs! I handeln finns C-vitamin droppar man ska tillsätta i vattnet och även Pellets med C-vitamin i, köp inte dessa!
C-vitaminet försvinner i kontakt med luft och vatten och för att kunna tillgodose behovet i vattnet måste marsvinet dricka upp en flaska på mindre än en timme. Och det gör de naturligtvis inte
!VARNING! Brist på C-vitamin kan orsaka allvarlig bakdelsförlamning på Marsvin med döden som följd!
Övrigt
Kanin och Marsvin är gnagare, deras tänder växer konstant och de behöver något att gnaga på, grenar av frukträd är väldigt uppskattat, även hö hjälper till att slipa tänderna.
Morötter, vitkål, tomat, äpple, banan . Man kan ge dem det mesta i frukt och grönt. Även Djur har olika smak.
Gräs och maskrosor älskas av djuren på sommaren.
obs! Vänj dem vid gräs försiktigt så de inte blir lösa i magen. Äpple, tomatoch apelsin kan ge munsvamp om de äter för mycket och för ofta.
!VARNING! Ha aldrig saltsten i buren, de behöver ingen extra salt och de kan lätt utveckla ett beteende där de ömsom slickar på stenen ömsom dricker vatten. Risk för urinsten som kan leda till döden är stor!
Buren
Har du två djur är en gallerbur att föredra, de har plastbotten och galleröverdel. För att lättast kunna komma åt ditt djur bör det ha två öppningar, ovanpå och en på långsidan. Plastbotten är lätt att hålla ren och buren tar inte så stor plats. Minsta yta bör vara 100x60 cm om du har två Marsvin, gärna större.
Det finns en uppsjö hemmagjorda burar, med massor av härliga bilder att googla efter på nätet. Allt från liggande bokhyllor till helt hemmasnickrade burar på höjden. Du väljer själv vad som passar dig bäst.
obs! Inetsade kissfläckar som kan vara svåra att få bort löses enkelt upp med ättika, låt verka i en halvtimma. Upprepa vid behov.
Inredning
I varje bur ska det finnas ett hus/sittplats, minst ett för varje djur. Man kan ha fler småhus eller ett stort beroende på om djuren vill sova med varann eller inte. Ett hustak blir ju en fin utkiksplats så tänk på att huset inte får vara för högt.
Mysrullar är väldigt uppskattat och älskas av alla mina djur, sy en egen eller köp en av Marsvinshjälpen.se.
Fantasin är det enda som kan sätta stopp.
obs! En vanlig planka som man sätter tvärs över kortsidan på buren mellan gallren med krokar eller fäster i buren på annat sätt blir ett hus och en viloplats. Enkelt och billigt!
Använd ej höhäck då det inte är en naturlig ätställing samt att de kan fastna och göra sig illa.
Finns inget mysigare än att se ett Marsvin som krypit in i höet och ligger och halvsover samtidigt som de småäter.
Uppfödningen finns i Sandvikens Kommun
.